dinsdag 11 maart 2014

Aankondiging: "Het Nieuwe Christendom" - Reeks voorlezingen over de Bijbel opgedragen aan Belle van Zuylen


In de voormalige Hervormde Kerk in Oud-Zuilen zullen in het kader van de Willehalm Ridderorde van het Woord (i.o.) op zondagsmiddags van 6 april tot en met 29 juni de 12 hoofdstukken uit het dit jaar verschijnende boek “Antroposofische beschouwingen over het Oude Testament” van Valentin Tomberg ten gehore worden gebracht en wel door de vertaler Robert Jan Kelder van de Amsterdamse Stichting Uitgeverij Willehalm Instituut. Na de zomer zal deze aan Belle van Zuylen opgedragen reeks voorlezingen met de 15 hoofdstukken uit Valentin Tombergs “Antroposofische beschouwingen over het Nieuwe Testament en de Openbaringen van Johannes” van 7 september tot en met 21 december afgerond worden. De voorlezingen zullen omlijst worden door een tentoonstelling van “De Deugden – Op naar een nieuwe hoffelijkheid” die verleden jaar in het Amsterdamse Stadhuis gehouden werd met de verluchtingen van Jan de Kok voor de 12 maandmeditaties van Herbert Witzenmann uit diens levenskunstwerk voor de adel van de geest “De Deugden – Jaargetijden van de ziel”. 


Op de “beleefroute door het land van Zuylen” treft de wandelaar bij het in 1654 door Adam van Lockhorst gebouwde kerkje in dit rijke cultuurhistorisch gebied rondom het slot Zuylen een leestafel aan met de volgende bekentenis van de achttiende-eeuwse schrijfster en componiste Belle van Zuylen: “Beste wandelaar, dit kerkje was al meer dan 100 jaar oud toen ik op Zuylen woonde. Ik ben protestant opgevoed en hoopte christen te zijn. Mijn vraag aan God om mij religie te laten begrijpen is nooit beantwoord. Ik kwam altijd ziek van verveling of vol treurige twijfel de kerk uit. Het lukte mij niet om van een godsdienst te houden zolang deze een deel van Gods schepselen uitsloot van het beloofde geluk. Het kan toch nooit goed zijn dat de ene mens wordt gered omdat hij gelooft en de andere niet, omdat hij niet gelooft? – Het kerkje is niet meer hetzelfde als dat waarin ik ben gedoopt en getrouwd. Maar het is nog even klein en pittoresk.”
Als een van de kritische geesten “avant la lettre” die hun religieuze behoeften niet (meer) door het hen aangeboden christendom konden bevredigen en aldus de kerk verlieten om elders hun zielenheil trachten te vinden, kan men dus ook Utrechts meest beroemde bewoner Belle van Zuylen beschouwen. Zij zocht immers tevergeefs een nieuw soort christendom dat niet meer alleen op geloof, maar op inzicht en kennis was gebaseerd. 

Juist daaraan voldoen de bovengenoemde, oorspronkelijk in het Duits geschreven werken van de in 1900 in Sint Petersburg van Duits-Estlandse Lutherse ouders geboren en op vakantie in Majorca in 1973 als katholiek gestorven Valentin Tomberg. Van 1938 tot 1944 woonde en werkte hij ook in ons land (o.m. in Amsterdam) en hield hij in 1938 en 1939 in Rotterdam voordrachten  binnen de Antroposofische Vereniging in Nederland over "Innerlijke ontwikkeling en de rozenkruisers-weg", dat in een Nederlandse vertaling door de Uitgeverij Achamoth wordt uitgegeven, en “Devier Christusoffers en het verschijnen van Christus in het etherische”. 


Zoals al zijn antroposofische werken, borduren zijn diepzinnige beschouwingen over de Bijbel voort op datgene wat Rudolf Steiner (1861-1925) in zijn zog. karmavoordrachten te Arnhem in 1924 als het Nieuwe Christendom heeft beschreven, een christendom dat een overgang wil maken van geloofsgemeenschap naar kennisgemeenschap. Daarom zijn deze reeks voorlezingen uit het werk van Valentin Tomberg dan ook aan Belle van Zuylen opgedragen in een poging om vooralsnog haar vraag aan God te doen beantwoorden om religie, met name het christendom, niet slechts te mogen geloven, maar te kunnen begrijpen


Dit evenement is, na de internationale tentoonstelling van “De Deugden – Op naar een Nieuwe Hoffelijkheid” in het Amsterdamse Stadhuis verleden jaar, het tweede initiatief waarmee de Willehalm Ridderorde van het Woord (i.o.), die zich in dienst van Het Nieuwe Christendom wil stellen, in de openbaarheid treedt. 


Deze Civiele Orde is, net zoals de door koning Willem I in 1815 opgerichte Militaire Willemsorde, genoemd naar de persoon van de negende-eeuwse stichter van het oorspronkelijke Oranjehuis in Zuid-Frankrijk, de Frankische Willem van Oranje, paladijn van Karel de Grote en beschermheer van het Keltische christendom, die in 1066 door paus Alexander II tot schutspatroon van de ridders werd benoemd en waarover de Duitse Middeleeuwse dichter Wolfram van Eschenbach zijn beroemde epos onder de titel “Willehalm” heeft geschreven. 


Volgens het door het Willehalm Instituut in 2013 uitgegeven onderzoeksverslag  “Willem van Oranje, Parzival en de Graal – Wolfram von Eschenbach als historicus” van Werner Greub heeft deze Willehalm een leidinggevende rol gespeeld in zowel het ontstaan als de mondelinge overlevering van het historische Graalverhaal van Parzival als ridder van het Woord in de 9de eeuw, reden te meer om deze civiele ridderorde van het Woord onder die naam als aanvulling op de reeds bestaande Militaire Willemsorde van het Zwaard in het leven te roepen. Dat privilege is volgens de Nederlandse Grondwet enkel voorbehouden aan de grootmeester van deze Orde, namelijk onze huidige koning Willem-Alexander. Op 28 mei as., de dag dat de 1202ste sterfdag van Willem van Gellone, zoals hij ook wordt genoemd, wordt herdacht, zal derhalve een petitie aan Zijne Majesteit worden ingediend om deze nieuwe ridderorde van het Woord in te stellen. Deze petitie staat sinds verleden jaar op internet en kan worden ondertekend.


Verdere evenementen die dit jaar in het teken van Het Nieuwe Christendom zullen plaatsvinden zijn boekpresentaties van “Een nieuwe economische orde – Rudolf Steiners sociale organica” van Herbert Witzenmann en 



Programma publieke voorlezingen over het Oude Testament

6 april:           I. Over het wezen van het Oude Testament, voorafgegaan door een inleiding over Het Nieuwe Christendom van de spreker Robert Jan Kelder
13 april:         II. De Jahwe-wezenheid. Haar betekenis in het wereldgebeuren en in de geschiedenis van de mensheid
20 april:         III. Abraham, Isaac en Jacob
27 april:         IV. De geestesoverwinning van Jacob
11 mei:           V. Het kwaad in het wereldkarma aan de hand van de Bijbel
18 mei:          VI. Geestelijke leiding in de Oudtestamentische geschiedenis
25 mei:          VII. Het karma van het IsraĆ«lische volk
1 juni:            VIII. Mozes
8 juni:            IX. David en Salomo
15 juni:          X. De Babylonische gevangenschap en de wijsheid van Zarathoestra
22 juni:          XI. De Heilige Geest en de werkzaamheid van Sophia in de Oudtestamentische geschiedenis
29 juni:          XII. Jezus van Nazareth

Plaats:           Kerkgebouw, Dorpstraat 10, Oud-Zuilen aan de Vecht vlakbij Utrecht
Tijd:              15.00 -18.00 uur met theepauze in het nabije restaurant Belle . Deur opens om 13.00 uur
Toegang:      Vrijwillige onkostenbijdrage van een richtbedrag van  €10
Info:               Robert Jan Kelder, info@willehalm.nl
Tel:                020-6944572; 06-23559564

Noot: Het is aan te bevelen om de hele reeks bij te wonen. Voor nieuwkomers zal er een kort overzicht van de voorafgegane voorlezingen gegeven worden en waar nodig enkele verklarende aanwijzingen. Op zondagmiddag 4 mei vindt geen voorlezing plaats. Wijzigingen voorbehouden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten