dinsdag 29 april 2014

Aankondiging - 5de voorlezing 'Het kwaad in het wereldkarma aan de hand van de Bijbel'



In het kader van de aan Belle van Zuylen opgedragen reeks voorlezingen onder de titel "Het Nieuwe Christendom"  werd  in de slotkapel te Oud-Zuilen verleden zondagmiddag 26 april het vierde hoofdstuk "De geestesoverwinning van Jakob" van de 12 hoofdstukken uit het boek "Antroposofische beschouwingen over het Oude Testament" van Valentin Tomberg door de vertaler Robert Jan Kelder ten gehoor gebracht. Dit vanaf nu op internet na te lezen hoofdstuk over de drievoudige, d.w.z. lichamelijke, zielsmatige en geestelijke overwinning van Jakob op de onwaarheden, die hem overal op zijn levensweg de poort tot zijn ware bestemming versperden, toont aan dat ook deze derde van de twee andere aartsvaders Abraham en Isaak, geïnspireerd door de Heilige Drie-eenheid van het oergoede en de wezenheden van de hemelse hiërarchieën, een doorslaggevende rol speelde in de vervulling van de karmische bestemming van de Israëlitische volksgemeenschap om door vele generaties heen het lichamelijke voertuig voor te bereiden voor de incarnatie van Christus bij de doop in de Jordaan. 

In de historische slotkapel, in Oud-Zuilen, waar in de 18de eeuw Belle van Zuylen was gedoopt en getrouwd, maar als kritische geest "avant la lettre" niet de kennisgemeenschap vond die zij zocht om haar "hoop om christen te zijn" in vervulling te zien gaan, zal nu op zondagmiddag 11 mei van 15.00 tot 18.00 uur deze reeks voorlezingen voortgezet worden en wel met de 5de lezing onder de titel "Het kwaad in het wereldkarma aan de hand van de Bijbel." Daarin zullen de goddelijke openbaringen en visioenen van de profeet Daniel o.m. geduid worden als inzichten in niet alleen de toekomst van Israël, maar ook in het lot van de karmische gemeenschap van "het eeuwige Israël, d.w.z. de totale werking van de Christusimpuls in het karma van de mensheid" in strijd met de drievoudige tegenmachten van het kwaad, die in de Bijbel als de duivel, satan en de Anti-Christ gekenmerkt worden.

"De Deugd is den Adel waerdig"

Voorafgaand aan de voorlezing kan van 13.00 tot 15.00 uur de tekst- en schilderijententoonstelling "De Deugden - Op naar een Nieuwe Hoffelijkheid" van de verluchtingen van de kunstschilder Jan de Kok voor de 12 maanmeditaties van de Duitse filosoof/antroposoof Herbert Witzenmann uit diens levenskunstwerk voor de adel van de geest "De Deugden - Jaargetijden van de ziel" bezocht worden (toegang is ook hier gratis, vrijwillige bijdrage is gewenst.) 

Ook daar valt een link naar het leven en werk van Belle van Zuylen te leggen. Op 22-jarige leeftijd publiceerde ze immers haar eerste novelle, Le Noble, in een Franstalig tijdschrift, waarvan de gecorrigeerde versie in boekvorm uit 1763 door haar ouders echter uit de handel werd genomen, omdat het een satire was op haar eigen milieu, de adel. (Men mag aannemen dat deze actie vooral terug te voeren is op haar vader Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken, heer van Zuilen en Westbroek, gepromoveerd in de Rechten, en voorzitter van de Ridderschap van Utrecht.)  Bewerkt tot opera buffa getiteld De Deugd is den Adel waerdig [Vertu vaut bien noblesse] werd Le Noble uitgevoerd in de Fransche Comedie te 's-Gravenhage op 2 maart 1769.

Ook op de grote Duitse dichter en schrijver Johann Wolfgang Goethe moet Le Noble indruk gemaakt hebben, gezien zijn recensie over de Duitse vertaling Die Vorzüge des alten Adelsgeschreven in de Frankfurter Gelehrten Anzeigen (03.11.1772).


 Willehalm Ridderorde van het Woord

Aan beide voorbeelden kan afgeleid worden dat niet alleen het Christendom, maar ook de adel dringend aan vernieuwing toe is. Juist dit te trachten te bewerkstelligen ligt ten grondslag aan de doelstelling van de civiele Willehalm Ridderorde van het Woord (i.o.), waarvan dit tweevoudige evenement in de slotkapel een spiritueel-cultureel initiatief is. 

Deze nieuw in te stellen orde is genoemd naar de titel en hoofdfiguur van het heldendicht Willehalm van de Duitse graaldichter Wolfram von Eschenbach over het roemrijke leven van de 9de eeuwse Willem van Oranje, paladijn van Karel de Grote, stichter van het oorspronkelijke Oranjehuis, die als een der laatste beschermheren van het Keltische christendom in 1066 tot schutspatroon van de ridders werd benoemd. Naar hem is dan ook de door koning Willem I in 1815 ingestelde Militaire Willemsorde genoemd. Om nu recht te doen aan de nieuwe feiten uit het onderzoeksverslag "Willem van Oranje, Parzival en de Graal - Wolfram von Eschenbach als historicus" van Werner Greub (Uitg. Willehalm 2013) over de biografie van deze Frankische Guillaume d'Orange, namelijk zijn leidinggevende rol in de ontstaansgeschiedenis èn overlevering van het verhaal van Parzival als ridder van het Woord, zal op 28 mei, ter herdenking aan Willehalms dood op die dag in 812 of 814, in Den Haag een petitie aan koning Willem-Alexander ingediend worden om als aanvulling op de bestaande Willemsorde van het Zwaard deze nieuwe civiele orde van het Woord in te stellen. Alleen onze huidige monarch, die tevens Grootmeester van de Willemsorde is, is volgens de Nederlandse Grondwet bevoegd om een nieuwe ridderorde in het leven te roepen. De petitie staat op internet en kan ondertekend worden. 

Binnenkort zullen nadere gegevens over de publieke bekendmaking van deze indiening als een klein evenement bij het ruiterstandbeeld voor het Paleis Noordeinde aangekondigd worden. 
  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten