dinsdag 22 april 2014

Aankondiging - Vierde voorlezing 'De Geestesoverwinning van Jacob'




Amsterdam, 22 april 2014 - Verleden Paaszondag werd de derde voorlezing uit het boek “Antroposofische beschouwingen over het Oude Testament” van Valentin Tomberg onder de titel “Abraham, Isaak en Jakob” gehouden, waarin o.m. indringend beschreven wordt hoe een van de drie aartsvaders Abraham aan de hand van het offer van zijn zoon Isaak een intuïtieve belevenis had van het wonder van de offerdood en opstanding.  

In het historische Slotkapel te Oud-Zuilen, waar deze nu op internet na te lezen voorlezing door de vertaler Robert Jan Kelder van het Amsterdamse Willehalm Instituut plaatsvond, werd de bekendste 18de eeuwse inwoner van het Slot Zuylen, de schrijfster en componiste Belle van Zuylen, die in 2004 tot de “Grootste Held van Utrecht”  werd gekozen,  gedoopt en getrouwd. “Ik ben Protestants opgevoed en hoopte christen te zijn”, schreef ze in een van haar brieven, waarvan de tekst op een leestafeltje bij het Slotkapel te lezen is, “en hoopte Christen te zijn. Mijn vraag aan God om mij religie te laten begrijpen is nooit beantwoord. Ik kwam altijd ziek van verveling of vol treurige twijfels de kerk uit”.

De reeks van 12 voorlezingen onder de titel “Het Nieuwe Christendom – Van geloofs- naar kennisgemeenschap” zijn nu een poging om Belle van Zuylens kritische vraag om religie, met name het christendom, te kunnen begrijpen vooralsnog te beantwoorden en zijn daarom ook aan haar opgedragen.

Onder de titel “Jacobs geestesoverwinning” vindt op zondagmiddag, 27 april van 15.00 tot 18.00 uur de vierde voorlezing plaats, waarin verder uiteengezet zal worden dat de weg van de derde, strijdvaardige aartsvader Jacob, de vrije liefde voor de geest, de lotsbestemming werd van het naar hem benoemde volk Israël en als zodanig de zielen van dit volk ontvankelijk maakte voor het feit van de tegenwoordigheid van Christus op aarde.

In het najaar zal deze reeks gevolgd worden door een reeks van 15 voorlezingen over het Nieuwe Testament en de Openbaringen van Johannes.

Voorafgaand aan de voorlezing is tussen 13.00 en 15.00 uur tevens in de Slotkapel de tekst- en schilderijententoonstelling “De Deugden – Op naar een nieuwe hoffelijkheid” van de verluchtingen van Jan de Kok voor de 12 maandmeditaties van Herbert Witzenmann uit diens handboek voor de adel van de geest “De Deugden – Jaargetijden van de ziel” te bezoeken.

De reeks voorlezingen en de tentoonstelling zijn initiatieven van de Willehalm Ridderorde van het Woord (i.o.) waarvan op 28 mei as. een petitie aan koning Willem-Alexander zal worden ingediend om deze civiele orde (i.o), die zich in dienst van het nieuwe christendom wil stellen, als aanvulling op de Militaire Willemsorde in te stellen. Als grootmeester van de Willemsorde is de monarch de enige die daartoe grondwettelijk bevoegd is. Beide evenementen zijn gratis toegankelijk (vrije bijdrage gewenst).

* * *


Info: Robert Jan Kelder tel. 020-6944572; 06-23559564 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten