dinsdag 10 juni 2014

10de Lezing: "De Babylonische gevangenschap en de wijsheid van Zarathoestra"



Amsterdam, 10 juni 2014 – Onder de titel “Het Nieuwe Christendom” worden sinds 6 april jl. in de slotkapel te Oud-Zuilen de 12 hoofdstukken uit het in vertaling zijnde boek “Antroposofische beschouwingen over het Oude Testament” van Valentin Tomberg voorgelezen door Robert Jan Kelder van de Willehalm Ridderorde van het Woord (i.o). Verleden Pinksterzondag 8 juni was de 9de voorlezing “David en Salomo” aan de beurt die, samen met de 8  al eerder geplaatste hoofdstukken, binnenkort hier na te lezen zal zijn.

In de volgende lezing “De Babylonische gevangenschap en de wijsheid van Zarathoestra" op zondagmiddag 15 juni van 15.00 tot 18.00 uur wordt o.m. ingegaan op de vraag wat de betekenis van Palestina als het (destijds) beloofde land was voor het (destijds) uitverkoren volk van Israël en de menswording van Christus: “Wanneer het hele  wereldhistorische werk van de oudtestamentische geschiedenis van het volk van Israël de geboorte van Christus voor te bereiden had, dan moet ook het gebied waarop dit werk werd voltooid met het oog op deze taak beschouwd worden. Hier stelt zich de beduidende vraag: Waartoe had de Christuswezenheid het Palestijnse gebied nodig?”

Voorafgaand aan deze 10de lezing is de tentoonstelling “De Deugden – Op naar een nieuwe hoffelijkheid” van de fraaie verluchtingen van de kunstschilder Jan de Kok voor de 12 maandmeditaties van Herbert Witzenmann uit zijn levenskunstwerk voor de adel van de geest “De Deugden – Jaargetijden van de ziel” te bezoeken.

De12de en laatste voorlezing “Jezus van Nazareth” in deze aan Belle van Zuylen opgedragen reeks zal op 29 juni as. plaatsvinden. Dan zal aangekondigd worden of de 15 voorlezingen uit het boek “Antroposofische beschouwingen over het Nieuwe Testament en de Openbaringen van Johannes” in het najaar in de Slotkapel zullen worden voortgezet dan wel op een wat meer toegankelijkere locatie dan op de plek waar ooit paus Clemens VI in de 14 de eeuw als eerbetoon aan de eerste zendeling van Nederlandse bodem, de in 842 te Zuilen geboren heilige Liudger, een bedehuis met altaar liet bouwen, en waarvandaan nu een bijdrage wordt geleverd aan een mogelijke herkerstening van de Lage landen.


Info: Robert Jan Kelder, 020-6944572

Geen opmerkingen:

Een reactie posten