dinsdag 17 juni 2014

Aankondiging: 11de voorlezing -"De Heilige Geest en de werkzaamheid van Sophia in de Oudtestamentische geschiedenis"


Na de 10de voorlezing  "De Babylonische gevangenschap en de wijsheid van Zarathoestra" van het in vertaling zijnde boek "Antroposofische beschouwingen over het Oude Testament" van Valentin Tomberg door de vertaler Robert Jan Kelder in de Slotkapel van Oud-Zuilen verleden zondagmiddag (hier na te lezen), wordt op 22 juni as. het een na laatste hoofdstuk "De Heilige Geest en de werkzaamheid van Sophia in de Oudtestamentische geschiedenis" van 15.00 tot 18.00 uur ten gehore gebracht. 
Het eerste onderdeel van dit 11de hoofdstuk behandelt de geschiedenis van de profeet Hesekiel (zie afb.)  Daarover schrijft Valentin Tomberg o.m. het volgende: "De Godmens is het ontwikkelingsideaal van alle wezens van de wereld, zowel van de geestelijke alsook van de aardse wereld. Want de geestelijke wezens streven ernaar om zich in zekere zin te vermenselijken - in de zin van het geweld, het karma te overwinnen. De mensheid echter heeft tot taak zich te vergoddelijken, d.w.z. de liefde van de Goden in haar wil op te nemen. - Deze centrale waarheid van het wereldgebeuren kende Hesekiel toen hij in het middelpunt van zijn kosmisch gezicht van de werkzaamheid van de hiërarchieën van de Heilige Geest de ten troon zittende Zoon als 'een die de mens gelijksoortig is' schouwde. Hij schouwde uiteraard het oerbeeld van de Godmens profetisch, d.w.z. als kosmische toekomstintentie, want Christus was nog niet mens geworden - maar hij schouwde het in het middelpunt van het grandioze tableau van de werkzaamheid van de Heilige Geest die naar de verwerkelijking van deze intentie georiënteerd was."
Voorafgaand aan deze aan Belle van Zuylen opgedragen reeks voorlezingen onder de titel "Het Nieuwe Christendom", een initiatief van de Willehalm Ridderorde van het Woord (i.o.) kan in de Slotkapel van 13.00 tot 15.00 uur de tekst- en schilderijententoonstelling "De Deugden - Op naar een nieuwe hoffelijkheid" worden bezocht. Op de voordeur van deze voormalig Gereformeerde Kerk hangt een tekstposter onder de titel "Het Nieuwe Christendom - Ter herkerstening van de Lage Landen" met een afbeelding en spreuk van de 9de eeuwse stichter van het oorspronkelijke Oranjehuis, de Frankische sint Willehalm (Saint Guillaume d'Orange), de beschermheilige van het ten ondergegaan maar opnieuw in de antroposofie herrezen Keltische Christendom.  
Waar en wanneer uiteraard deze reeks met de 15 voorlezingen uit het te vertalen boek "Antroposofische beschouwingen over het Nieuwe Testament en de Openbaringen van Johannes" van dezelfde auteur voortgezet zal worden, zal tijdens de laatste voorlezing "Jezus van Nazareth" op 29 juni aangekondigd worden. 
Spiritueel-cultureel, c.q. antroposofisch georiënteerde instellingen of personen die mogelijk erin geïnteresseerd en in staat zijn om deze nieuwe reeks een passend onderdak te bieden, worden vriendelijke verzocht contact op te nemen met de Willehalm Stichting.



Noot: In een commentaar te vinden op dit blog "Het Nieuwe Christendom versus de Anti-Christ" wordt aan de hand van het 9de hoofdstuk "David en Salomo", met name over laatstgenoemde, geprobeerd een van de vele hindernissen in kaart te brengen die een poging zoals deze in de weg zitten om een christologische grondslag voor een herkerstening van de Lage Landen te ontwikkelen c.q. daarvoor überhaupt gehoor te vinden: de belastende erfenis van de 19de eeuwse misantroop en filosoof met de hamer Friedrich Nietzsche, "auteur" van de Anti-Christ.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten