dinsdag 24 juni 2014

Jezus van Nazareth als samenvatting en vervulling van het Oude Testament - de 12de voorlezing

Aankondiging



Detail van de Mensheidsrepresentant 
(Beeldhouwwerk van Rudolf Steiner)

"In de gestalte van Jezus van Nazareth, die naar de doop in de Jordaan schreed, is de samenvatting en vervulling van het Oude Testament gegeven. Want deze gestalte is het resultaat van de werkzaamheid van alle krachten, stromingen en wezens die in deze Beschouwingen besproken of aangeduid werden. De werkzaamheid van Jahweh Elohim, de aartsengelwezenheid Jezus, de onschuldige zusterziel van Adam, de Eliaswezenheid, de grote Zarathoestra en zijn leerlingen, de Boeddha en ook Sophia had als resultaat de mens Jezus van Nazareth, die bij de doop in de Jordaan de wezenheid van Christus in zich kon opnemen. Daarom zal de volgende en laatste beschouwing over het Oude testament, die een samenvatting van het volledige werk dient te zijn, gewijd zijn aan de gestalte van Jezus van Nazareth vóór het moment van de doop in de Jordaan. Want het moment van de Jordaandoop vormt de grens tussen de Oudtestamentische en Nieuwtestamentische geschiedenis van de mensheid.  Alles wat daaraan voorafging behoort nog tot het Oudtestamentische gedeelte van de geschiedenis, alles wat daarop volgde behoort tot het Nieuwtestamentische tijdperk van de geschiedenis van de mensheid. Het is het ogenblik waar de levende samenvatting van een groot verleden de levende zaad van een grotere toekomst in zich opnam. Dit moment een stap dichterbij het begrip te brengen, zal nu de opgave van de volgende en laatste beschouwing zijn."

Met deze woorden eindigde de 11de en voorlaatste voorlezing "De Heilige Geest en de werkzaamheid van Sophia in de Oudtestamentische geestesgeschiedenis" uit het in vertaling zijnde boek "Antroposofische beschouwingen over het Oude Testament" van Valentin Tomberg verleden zondagmiddag 22 juni in de Slotkapel te Oud-Zuilen door de vertaler en uitgever Robert Jan Kelder. Dit hoofdstuk is hier na te lezen. Op zondagmiddag 29 juni as. van 15.00 tot 18.00 uur zal vervolgens het 12de hoofdstuk "Jezus van Nazareth" in deze op 6 april jl. begonnen reeks voorlezingen onder de titel "Het Nieuwe Christendom" ten gehore worden gebracht. (Toegang is gratis, vrije bijdrage gewenst.)

Daarna zal er een extra, nog niet eerder aangekondigde voorlezing op zondagmiddag 6 juli plaatsvinden van het Nawoord dat Valentin Tomberg schreef voor deze beschouwingen, waarin hij antwoord geeft op twee vragen: "Hoe kan het een en ander wat in de Beschouwingen uitgesproken is - met name wat in tegenstelling tot de huidig heersende opvattingen en stemmingen staat - door het werk van Rudolf Steiner onderbouwd worden? Hoe kan het voor het overige door gewone ervaring onderbouwd worden?" Daarbij zal ook teruggeblikt worden op deze reeks voorlezingen en de begeleidende tekst- en schilderijententoonstelling "De Deugden - Op naar een nieuwe hoffelijkheid" en bekend gemaakt waar en wanneer deze reeks herhaald zal worden dit najaar in een van de grote steden, waarschijnlijk in de Hofstad, Den Haag.  De voor dit najaar eerder aankondigde voortzetting van de voorlezingen met de "Antroposofische beschouwingen van het Nieuwe Testament en de Openbaringen van Johannes" zal dus pas in het volgende voorjaar plaats vinden. 

Meer informatie hierover zal mogelijk volgende week verstrekt worden door de initiatiefnemer van deze poging om een christologische grondslag te helpen leggen voor een herkerstening van de Lage Landen:  de Willehalm Ridderorde van het Woord (i.o). 

Info: Robert Jan Kelder; tel. 020-6944572
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten