dinsdag 19 februari 2019

LEZINGENREEKS 'GODS RIJK OP AARDE REALISEREN': Vierde aflevering op 24 februari in het Ita Wegmanhuis te Amsterdam



Op 17 februari vond voor een select gezelschap in de grote zaal van het Ita Wegmanhuis te Amsterdam de derde voorlezing “De Zaligsprekingen van de Bergrede” plaats (zie beeld) in het kader van “Gods Rijk op Aarde realiseren – de antroposofische beweging als het Nieuwe Christendom” uit het werk “Antroposofische Beschouwingen over het Nieuw Testament” van Valentin Tomberg (zie beeld). 

Zoals vorige week ook aangekondigd op FB en AntroVista, werd aan het begin van de lezing een motie door de  spreker en vertaler Robert Jan Kelder ingeleid die (in het Duits) onder de titel “Ter bevrijding van de gemengde koning aan het Goetheanum en herstelling van de Antroposofische Vereniging” op 16 februari ingediend aan de week voor Pasen plaatsvindende Algemene Ledenvergadering van de Algemene Antroposofische Vereniging in het Goetheanum te Dornach. Dat deze motie naadloos past in het kader van deze lezingenreeks kan opgemaakt worden uit het begin van de onderbouwing ervan die als volgt luidt:  

“De Kerstbijeenkomst van 1923 in Dornach ter heroprichting van de Antroposofische Vereniging was een poging van Rudolf Steiner (zie beeld) om Gods Rijk op aarde te realiseren dat tijdens het Mysterie van Golgotha door Jezus Christus gesticht werd ​​als het Rijk van de 10de hiërarchie van Vrijheid en Liefde en dat door ons voortgezet kan en dient te worden. De aan de menselijke ziel gerichte Grondsteenmeditatie van Rudolf Steiner is de hernieuwde verkondiging van dit Rijk, zijn beeldhouwwerk de  mensheidsrepresentant representeert de toegangspoort tot dit Rijk en de statuten van de Kerstbijeenkomst zijn de basisprincipes voor de verwezenlijking van de Antroposofische Vereniging als de vorm die de hemelse antroposofische beweging, d.w.z.  het Nieuwe Christendom, nodig heeft voor haar verzorging op aarde.”

De met bronnen onderbouwde motie zet dan nader uiteen hoe in de loop der tijd deze door het Nieuwe Christendom benodigde vorm ernstig beschadigd en veronachtzaamd  werd en dus overeenkomstig de tijdgeest hersteld zou moeten worden met het oog op het eeuwfeest 100 Jaar Kerstbijeenkomst in 2023. Degene die de Duitse taal machtig is kan de hele tekst van de motie, dus Opmerking vooraf, Tekst van de motie, Onderbouwing en Conclusie hier nalezen en desgewenst als lid van de Antroposofische Vereniging ondertekenen door dit kenbaar te maken aan de indiener.

Op zondag 24 februari, een dag voor de geboortedag van Rudolf Steiner (voor sommigen de 27ste, de geboortedag van Valentin Tomberg) zal nu de vierde voorlezing met inleiding en commentaar worden gehouden en wel onder de titel “De drie eerste zaligsprekingen van de Bergrede als formules van de treden van het initiatiebewustzijn”.

Dit hoofdstuk bestaat uit drie delen en is telkens een enorm verdiepend en aangrijpend commentaar op uitspraken van Rudolf Steiner over de Bergrede, waardoor het besef kan doordringen waarom Rudolf Steiner juist ook Valentin Tomberg - zoals uiteengezet bij de vorige aankondiging met een verwijzing naar het artikel "De Vierde Persoonlijkheid" - in het oprichtingsbestuur van de Antroposofische Vereniging wilde beroepen en wat een tragedie het is dat dit niet heeft mogen gebeuren!

De drie delen van dit vierde hoofdstuk zijn:

1.  Het wezen van het intuïtieve bewustzijn in verband met de eerste zaligspreking van de Bergrede”. Dit deel eindigt als volgt: “Het ‘Hemelrijk’ intuïtief te kennen, betekent dat het in ‘s mensens Ik is neergedaald en het evenzo doordringt als het Ik het doordringt. Dit is in de eerste zaligspreking uitgesproken en dit spreekt Rudolf Steiner ook uit doordat hij de ziele-geestelijke inhoud van de eerste zaligspreking in de volgende bewoordingen tot uitdrukking brengt: "Zalig zijn ... de bedelaars om geest, want als de weg voor hen door Christus is geopend stroomt er in hun Ik binnen, datgene wat we het Hemelrijk kunnen noemen" ("Evangelie van Mattheüs", 9de voordracht, Bern 1910, GA 123)”;

2. “De tweede zaligspreking van de Bergrede als formule van de geïnspireerde kennis”.  Dit "tweede deel eindigt als volgt: “Zo is het Pinkstergebeuren zowel een verwerkelijking alsook een belangrijke basis voor het begrip van de tweede zaligspreking van de Bergrede: ‘Zalig zijn de treurenden, want zij zullen vertroost worden.’ Ze is tegelijk de formule van de christelijke inspiratiekennis en kan, indien men haar als zodanig opvat, met de volgende woorden van Rudolf Steiner inhoudelijk worden weergegeven: ‘Gezegend zijn zij die treuren, want wanneer ze, zich inlevend in Christus, zich met de nieuwe waarheid vervullen, ervaren ze in zichzelf de troost voor al het leed. ‘Het Evangelie van Mattheüs’, 9de voordracht, Bern 1910, GA 123)”

 3. “De derde zaligspreking van de Bergrede als de formule van imaginatieve kennis”. Dit laatste deel eindigt als volgt: “Zo bevat de derde zaligspreking de belofte van het positieve karma van de aan het astraallichaam werkende menselijke Ik-wezenheid, en tegelijk ook de moreel-geestelijke formule van de imaginatieve kennis die op de weg van de christelijke esoterie bereikt kan worden. Al hetgeen over deze zaligspreking is gezegd, zal nogmaals in de woorden van Rudolf Steiner samengevat worden: ‘Zalig zijn zij die zachtmoedig zijn door henzelf, door de kracht van het Ik; want zij zullen degenen zijn die het Aarderijk beërven!" (‘Evangelie van Mattheüs’, 9de voordracht, Bern 1910, GA 123)”.

Moge deze uitvoerige aankondiging voldoende interesse en motivatie bij de lezer wekken om deze vierde lezing, die apart bezocht kan worden, eens bij te wonen. Het adres van het Ita Wegmanhuis is Weteringschans 74, 1017 XR in Amsterdam vlak bij de halte Weteringschans van de Noord-Zuid metro. Het feest begint om 14:30 uur en eindigt met mogelijkheden tot een nagesprek om 18:00 uur.

Er zal weer een deeltentoonstelling van "De Deugden - Krachten van het Nieuwe Christendom”" te zien zijn en een achtergrond gevormd door een beursbanner van de Mensheidsrepresentant, het drieluik “De tuin van de hemelse vreugden” van Jeroen Bosch, een grafiek van Willy Conrad, die in één oogopslag alle geheimen van ons kosmisch systeem prijsgeeft, en een prent van “De man met de helm” van Rembrandt waar Christiaan Rozenkruis zou zijn afgebeeld. Toegang is gratis, een vrije bijdrage is gewenst van een richtbedrag van 10 Euro.

Info: Willehalm Stichting, Kerkstraat 386a, 1017 JB Amsterdam. Tel. 06-23559564 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten