vrijdag 8 februari 2019

GODS RIJK OP AARDE REALISEREN - De antroposofische beweging als het Nieuwe Christendom



Lezingenreeks van het werk Antroposofische beschouwingen over het Nieuwe Testament  van Valentin Tomberg (1900-1973), ingeleid en met commentaar door de vertaler Robert Jan Kelder, oprichter van het Willehalm Instituut voor antroposofie, koninklijke kunst en sociaalorganica en initiator van de Willehalm Ridderorde van het Woord(i.o.).

De Grondsteenmeditatie van Rudolf Steiner die hij heeft uitgesproken t.g.v. de heroprichting van de Antroposofische Vereniging tijdens de zog Kerstbijeenkomst 1923 te Dornach in aanwezigheid van zo'n 800 leden uit alle vier windstreken kan gezien worden als een hernieuwde verkondiging  van Gods Rijk op Aarde. De slotzinnen daarvan: “dat goed worde wat wij uit harten gronden, uit hoofden doelbewust leiden willen”  duiden op het realiseren van de 15 statuten die Rudolf Steiner als de sociaalorganische grondslag van de heropgerichte Vereniging aan het bestuur heeft toevertrouwd (zie: Handvest der menselijkheid - de 'Principes'van de Algemene Antroposofische Vereniging van Herbert Witzenmann.). Deze zijn geconcipieerd als een gemeenschappelijke bewustzijnsschaal  van Godsvrienden voor de verzorging op aarde van de hemelse antroposofische beweging. Daarmee  bedoelde Rudolf Steiner (op 18 Juli, 1924 te Arnhem) “het Nieuwe Christendom”: datgene wat tijdens  de Michaelcultus  in de bovenzinnelijke wereld in de vorm van “machtige kosmische imaginaties als voorspel werd getoond aan alle zielen die in de eerste helft van de negentiende eeuw bij elkaar waren gekomen om voor te bereiden wat op aarde antroposofische beweging zou worden.”



Deze niet alledaagse stellingen worden in de Antroposofische beschouwingen over het Nieuwe Testament verder onderbouwd. In de inleidingen en het commentaar  van de spreker zal daarop nader ingegaan worden, zoals in de eerste en tweede voorlezing reeds is gedaan (zie beeld; daarin is links een beursbanner met het beeld van de Mensheidsrepresentant te zien, in het midden de drieluik van Jeroen Bosch De tuin van de hemelse vreugden en rechts een grafiek van Willy Conrad die in één oogopslag ons kosmisch systeem volgens Rudolf Steiners basisboek De geheimen van de wetenschap van de ziel prijsgeeft). Er is ruimte voor vragen en gesprek en er zullen koffie- and theepausen worden ingelast. 

De voorlezingen hebben een hogeschoolniveau en veronderstellen tenminste een basiskennis van de antroposofie, die in boeken zoals De wetenschap van de geheimen der ziel kan worden opgedaan; ze kunnen apart bezocht worden. Alle 12 hoofdstukken van de Beschouwingen over het Nieuwe Testament en de drie over De Apocalyps van Johannes alsook de 12 hoofdstukken over het Oude Testament zijn reeds als werkvertaling online na te lezen en zullen op YouTube te zien zijn. 

De voorlezingen zullen begeleid worden door een tentoonstelling onder de titel "De Deugden _ Krachten van het Nieuwe Christendom" bestaande uit de meditatief-filosofische tekst van de maand (dus beginnend met februari "Zwijgzaamheid wordt tot meditatieve kracht") van het gelijknamige boekje van de Duitse antroposoof-filosoof, schrijver en dichter Herbert Witzenmann (1905-1988), voormalig bestuurslid van de Algemene Antroposofische Vereniging en leider van de Sociale en Jeugd Secties aan het Goetheanum, Vrije Hogeschool voor Geesteswetenschappen, en de fraaie, etherisch aandoende verluchting van de Nederlands kunstschilder Jan de Kok.  In "De Deugden" heeft als het ware Herbert Witzenmann de omgangsvormen van de ook als Deugden  bekende Geesten van de Beweging oftewel de Dynamis van de tweede hemelse hiërarchie afgeluisterd en opgeschreven. Als we dan als mensen met de nodige inspanning van begrip ons tot deze idealistisch-magische teksten kunnen verheffen, dan bringen we daardoor het Rijk Gods dichterbij op Aarde. In die zin past deze tentoonstelling heel goed in het spirituele kader waarin de voorlezingen en gesprek plaatsvinden.  

In de inleiding van de derde voorlezing op 17 februari as. zal een motie gepresenteerd worden in het kader van deze reeks voorlezingen, waarover ook reeds bij de eerste en tweede voorlezing sprake was, namelijk een poging om de Antroposofische Vereniging, die als de aardse vorm van de hemelse antroposofische beweging werd geconcipieerd maar grotendeels gecorrumpeerd is, te herstellen. Het concept van die motie onder de titel "Ter bevrijding van de gemengde koning aan het Goetheanum" is hier te lezen. Ze kan reeds door leden ondertekend worden.  


Programma:

I. Zondag 27 januari      De verzoekingen in de woestijn 
II. Zondag 10 februari:  De gevolgen van de verzoeking voor de missie van Christus Jezus op aarde en voor het lot van de mensheid
III. Zondag 17 februari:  De zaligsprekingen van de Bergrede
IV. Zondag 24 februari:  De drie eerste zaligsprekingen van de Bergrede als formules van de treden van het initiatiebewustzijn
V. Zondag 3 maart: Zielsmatige ontwikkelingswegen en geestelijke lotswegen in samenhang met de  zaligsprekingen van de Bergrede
VI. Zondag 10 maart:     Het Onze Vader als weg tot de lotsverbinding met God de Vader
VII. Zondag 17 maart:  De tekenen en wonderen van Christus Jezus naar het Evangelie van Johannes
VIII. Zondag 24 maart: De genezing van de blindgeborene en de opwekking van Lazarus
IX. Zondag 31 maart: De Lijdensweg
X. Zondag 7 april: De hogere treden  van de Lijdensweg
XI. Zondag 26 mei: Het Mysterie van Golgotha
XII. Zondag 2 juni: De Pinkstergebeurtenis

Locatie en tijd: Grote zaal van het ITA Wegmanhuis, Weteringschans 74, 1017 XR Amsterdam van 14:30-18:00 uur
Informatie: Willehalm Stichting, Kerkstraat 386a, 1017 JB Amsterdam; info@willehalm.nl/ Tel. 06-23559564; 020-6944572
Toegang: Gratis, aanmelding is niet nodig. De voorlezingen kunnen apart bezocht worden;  vrijwillige donatie gewenst (richtbedrag ± 10 Euro, passepartout 50 Euro) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten