maandag 18 maart 2019

Rembrandt als de blindgeborene uit het Nieuwe Testament? - Achtste lezing uit de reeks "Gods Rijk op Aarde realiseren” op 24 maart in het Ita Wegmanhuis





 Op zondagmiddag 24 maart  zal in het Ita Wegmanhuis het achtste hoofdstuk "De genezing van de blindgeborene  en de opwekking van Lazarus" uit het werk “Antroposofische beschouwingen over het Nieuwe Testament”  van Valentin Tomberg in het kader van “Gods Rijk op Aarde  realiseren – de antroposofische beweging als het Nieuwe Christendom” door de vertaler Robert Jan Kelder met een inleiding en commentaar ten gehore worden gebracht .

In de hervertaling van dit magistraal werk van Valentin Tomberg, dat Evert Jan de Groot digitaal ter beschikking stelde,  is er in dit achtste hoofdstuk een interessante voetnoot over de karmische achtergrond van de individualiteit van deze  door Christus Jezus genezen blindgeborene,  die De Groot schreef op de website van Munin Nederlander aangetroffen te hebben,  en die  luidt:

“Rudolf Steiner heeft over de schilder Rembrandt opmerkelijke dingen meegedeeld:
a) Rembrandt leefde ooit in Atlantis.

b) Hij reïncarneerde een paar decennia voor onze jaartelling als een Ierse prins. Helderziend schouwde hij Jezus’ geboorte, en toog als (enige) wijze uit het westen naar Palestina om de Heiland hulde te brengen. Maar hij werd onderweg gedood.

c) Door verlangen gedreven om de Heiland toch in levende lijve te ontmoeten, reïncarneerde Rembrandt terstond in Palestina. Maar als een blindgeborene! Aan zijn blindheid lag geen karmische fout ten grondslag. Hij ontbeerde het gezichtsvermogen om dat in een later leven versterkt te bezitten. Om de mensheid in dat leven als uitbeelder van de natuur, als schilder, iets bijzonders te tonen. Maar…, als blinde kon hij tot zijn teleurstelling Jezus Christus niet fysiek waarnemen, terwijl hij toch juist dáárvoor in Palestina was geïncarneerd!
d) Jezus geneest hem. En het eerste wat de geheelde dan met de extra nadruk van de overgang van blind zijn naar kunnen zien, waarneemt is de door hem gezochte Jezus! Een verpletterende ervaring, mede door Jezus’ verkondiging dat door hem, Rembrandt, Gods werken openbaar moesten worden (Joh. 9:3).

e) Deze mens reïncarneert tenslotte als Rembrandt en schildert door een speciale organisatie van zijn gezichtsvermogen mens en natuur clair-obscur, zoals de Atlantische mens zichzelf en de natuur waarnam vóór het grote, morele verval van die tijd. Hij schildert in feite een oude, vergeten wereldatmosfeer, nog zwanger van (ongezien) goddelijk leven,- opdat de mens die niet zou vergeten in de moderne tijd, waarin de wereldatmosfeer verschraalt lijkt.

f) En vele malen schildert Rembrandt Jezus als Atlantiër in een Atlantische atmosfeer."

Bij deze voetnoot  stond  echter geen link vermeld en de webmeester van de huidige website http://imagilogos.nl van  Munin Nederlander kon desgevraagd ook niet aangeven waar nu precies deze bronvermelding te achterhalen is. Eigen onderzoek op verschillende Duitse websites van de digitale Rudolf Steiner Gesamtausgabe leverde ook niets op en daarom is de titel van deze aankondiging vooralsnog van een vraagteken voorzien.

De volgende 9de en 10de  afleveringen op zondagmiddag op 31 maart en 7 april van deze reeks van 12 voorlezingen, die ook de herdoop van  Amsterdam als wit magisch centrum van het christelijk-hermetisme beogen, hebben in de aanloop naar Pasen, de veertigdagentijd,  als onderwerp De Lijdensweg van Christus. Ze zijn daarmee een vrije  bijdrage ter verdieping van het religieuze, uit Amerika overgewaaide  kunstproject  van kerkelijke en kunstinstellingen  in de binnenstad van Amsterdam  “Art Stations of the Cross: Troubled Waters” dat bestaat uit een route van 14 (plus 1) staties  van de Lijdensweg met allerlei ondersteunende activiteiten.

Noot: Dit eerste deel van het 8ste hoofdstuk Het oordeel ten gevolge waarvan de blinden ziende en de zienden blind worden” waar de bovengenoemde voetnoot  in der hervertaling van De Groot werd aangebracht is als onderdeel van de hele vertaling hier te lezen. Dit hoofdstuk veronderstelt, zoals  hele werk van Valentin Tomberg, een basiskennis van de antroposofie die in de basiswerken van Rudolf Steiner, zoals Theosofie en De wetenschap van de geheimen der ziel verkregen kan worden
Op deze blog kunnen deze en alle  berichten en aankondigingen van de vorige lezingen nagelezen worden.
De voorlezingen kunnen apart bezocht worden. Voor deelname wordt een vrije bijdrage van circa 10 Euro gevraagd.

Plaats: Ita Wegmanhuis. Weteringschans 74, 1017 XR Amsterdam
Datum en tijd: Zondagmiddag 24 maart, 14.30  tot 18.00 uur
Info: Robert Jan Kelder; info@willehalm.nl; Tel. 020-6944572;06-23559564  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten